Kríza, kríza...

06.11.2013 10:26

Kríza, kríza...Počúvame zo všetkých strán. Ale o čo ide? Aká je podstata problému? Ako si všímavejší uvedomujú, nejde ,,iba" o aktuálnu dlhovú, či hospodársku krízu, ako nám povrchne predkladajú média. Naša krajina a spoločnosť (ba i europska civilizácia) sa nachádza v oveľa horšej situácii. Kríza, tá v širšom zmysle, presahuje tento obmedzený rámec. Dotýka sa samotných základov spoločnosti, vzťahov v nej a hodnotových otázok. Vzťahu k práci, spôsobu životu, prístupu k druhým ľuďom, autoritám, k slobode, k zodpovednosti, k prírode.

Nečakajú nás jednoduché časy. Starnutie obyvateľstva, obmedzovanie slobôd občanov, rastúca kriminalita, narastajúci tlak na sociálny systém. Hrozba zrútenia ekonomík, ba celých spoločností.

Politici riešiaci skôr záujmy vlastné, či stranícke, a nie všeobecné dobro, nás určite nezachránia. Ich výhlad je obmedzený štvorročným volebným obdobím a preto nie sú ochotní venovať sa dlhodobej vízii a vzdialenejším problémom, ktoré sa nabaľujú na seba ako snehova guľa. Ich pozornosť a záujmy sú zase usmerňované  mecenášmi a sponzormi, korí zase sledujú len vlastne ekonomicke ciele, a nie dobro všetkých, zdravie spoločnosti a vzdialenú budúcnosť. Veď pri najhoršom je stále možnosť niekde emigrovať, a pre kozmopolitné elity to je dnes i jednoduchšie (len aby sa neprerátali a neprišli časy, keď nebude kde, pretože kríza sa neobmedzuje len na našu krajinu).

Pôsobí to naozaj pesimisticky. Ale sme presvedčení, že môžeme chod vecí zvrátiť pozitívnym smerom. Nie zhora, od politikov, od tých dnešných veľa nečakáme. Ale zdola, od obyčajných ľudí. Aj to je zmysel týchto stránok.

Späť